Arduino ile programlama - 2: Arduino IDE'ye kütüphane eklemek

Arduino ortamı, çoğu programlama platformunda olduğu gibi, kütüphaneler kullanılarak genişletilebilir. Kütüphaneler, yazılımda ek işlevler ve kolaylıklar sağlayan hazır programlardır. Genellikle belirli bir donanıma ait işlevleri kullanabilmek için kütüphanelere ihtiyaç duyarız.

Program içerisinde kullanacağımız kütüphaneleri farklı yöntemlerle ekleyebiliriz.

.zip formatında kütüphane ekleme

Kütüphaneler genellikle bir ZIP dosyası veya klasörü halinde bulunur. Klasörün adı kütüphanenin adıdır. Klasörün içinde bir .cpp dosyası, bir .h dosyası ve genellikle bir keywords.txt dosyası, örnekler klasörü ve kitaplığın gerektirdiği diğer dosyalar bulunur.

.zip kütüphanesi eklemek için menüden Taslak > Library ekle > ZIP kitaplığı ekle tıklayın.

Açılan pencereden eklemek istediğiniz kütüphaneyi seçmeniz istenecektir. .zip dosyasının konumuna gidin ve dosyayı açın.

Taslak > Library ekle menüsüne dönün. Açılır menünün alt kısmında eklediğiniz kütüphaneyi görebilirisiniz.

Manuel kütüphane kurulumu

Manuel olarak bir kütüphane eklemek istediğinizde, onu ZIP dosyası olarak indirmek, ZIP dosyasını genişletmek ve uygun bir dizine koymak gerekir.

Taslak çalışmalarınızın yer aldığı klasörün konumunu menüden Dosya > Tercihler tıklayarak taslak defteri konumundan görebilirsiniz.

resim

İndirdiğiniz ZIP dosyasını genişletin ve Arduino klasöründe yer alan libraries klasörünün içerisine kopyalayın.
resim

Arduino IDE’de Taslak > Library ekle menüsüne dönün. Açılır menünün alt kısmında eklediğiniz kütüphaneyi görebilirsiniz.