Scratch ile programlama - 5: Akıllı ev otomasyonu –Alarm sistemi uygulaması

Seviye: resim

Akıllı ev teknolojisi, teknoloji yardımıyla güvenliği sağlamaya yardımcı olan ve bunun yanı sıra hayatı kolaylaştıran sistemlerin bütünü olarak düşünülebilir. Bu uygulamada eve izinsiz giriş olduğunda hareket sensörü, ev içerisindeki hareketi algılayacak ve alarm devreye girecektir. Uygulama adımlarını şu şekilde oluşturalım:

  1. Board üzerindeki SW2 butonuna basıldığında yine board üzerindeki LED yanacak ve alarm devreye girecek. Böylelikle alarmı kurmuş olacağız.
  2. Alarm kurulu iken hareket sensörü, hareketi algıladığında buzzer çalışacak ve board üzerindeki LED kısa aralıklarla yanıp sönecektir.
  3. Alarmı kapatmak için board üzerindeki SW3 butonuna basacağız. Böylelikle Buzzer ve LED kapanacak.
  4. Alarm sisteminin tekrar devreye girmesi için SW2 butonuna basılması beklenecek.

Gerekli malzemeler
• Arduino sensor kartı
• Grove hareket sensörü (1 adet)
• Grove Buzzer (1 adet)

Devre kurulumu

resim

Programlama
Arduino sensor kartını MİDEP üzerine takın. Scratch programını açın.
Öncelikle alarmın o devrede olup olmadığını takip etmek için bir değişken oluşturmalıyız. Bunun için “değişkenler” sekmesine tıklıyoruz. “Bir değişken oluştur” düğmesine tıklayın, değişken adını yazın ve “Tamam” düğmesine tıklayın.

resim

Tanımladığımız değişken artık değişkenler sekmesinde görülebilir.
Ardından aşağıdaki şekilde verildiği gibi program kodunu oluşturabilirsiniz.

resim

Yeşil bayrağa tıklayın ve programı çalıştırın. SW1 butonuna bastığınzda alarm kurulacak ve LED yanacaktır. Hareket algılandığında ise buzzer çalışarak LED yanıp sönecektir. Alarmı kapatmak için ise SW2 butonuna basın.